Pijnklachten Archives - Orthocenter

Stel hier je vraag

Meest gestelde Pijnklachten vragen

Eerste hulp bij beugelongemakken

Wanneer er iets mis is met een beugel, is het raadzaam tijdens openingstijden contact op te nemen met de praktijk. De receptioniste maakt dan een afspraak om de klacht te verhelpen. Krijgt u ’s avonds, in het weekend of op vakantie problemen, kijk dan eerst of u het probleem kunt verhelpen via onze Ortho EHBO.

Wat te doen bij acute spoed- of pijnklachten buiten openingstijden?

Mocht je ’s avonds, in het weekend of op vakantie een probleem met je beugel krijgen, bekijk dan onze tips en lees wat je zelf kunt doen om het ongemak te verhelpen. Neem de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk.

Voor acute spoed- of pijnklachten buiten onze openingstijden kun je contact opnemen met de tandartsspoedpraktijk via 0900 – 8602*. Zij zijn op werkdagen na 17.00 uur bereikbaar en in het weekend tot maandagochtend 08.00 uur. Indien nodig kun je ook contact opnemen jouw eigen tandarts of de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

* Aangesloten praktijken 

Mijn uitneembare beugel is stuk. Wat moet ik nu doen?

Als je uitneembare beugel stuk is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de praktijk voor het repareren van je beugel. Als je de beugel niet meer kunt dragen mag je deze uit laten. Probeer je beugel niet te verbuigen of te repareren. Vergeet je beugel niet mee te nemen naar deze afspraak!

Mijn kaken doen zeer en ik heb lichte hoofdpijn door het dragen van mijn beugel. Is dat normaal?

Je beugel beweegt je kaken naar een andere stand. Hierdoor kun je met name de eerste dagen spierpijn in je kaken voelen. Ook kan de beugel lichte hoofdpijn veroorzaken. Dit is normaal. Als je hier last van hebt, mag je een pijnstiller nemen.

Mijn beugel drukt op mijn tandvlees. Wat moet ik nu doen?

Maak zo snel mogelijk een afspraak als je beugel op je tandvlees drukt. We adviseren je om de beugel wel te blijven dragen. Is dit te pijnlijk? Laat hem dan uit tot ongeveer een halve dag voor je afspraak. Dan kan de arts goed zien waar de beugel precies tegen aan drukt.

Ik heb een wondje op mijn lip/wang door mijn slotjesbeugel. Wat kan ik daar tegen doen?

De brackets (slotjes) kunnen vlak na het plaatsen of bijstellen van de beugel ruw aanvoelen. Hierdoor kun je kleine irritaties of blaren aan je wangen, tandvlees of lippen krijgen. Deze irritaties verdwijnen binnen een paar dagen vanzelf. De scherpe of ruwe delen kun je eventueel met een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum bedekken.

Het ringetje om mijn kies is los. Wat moet ik nu doen?

Laat het ringetje zitten en bedek het met een bolletje was of suikervrije kauwgum. Draag geen elastieken meer om het ringetje. Als het ringetje bijna van je kies afvalt, mag je het voorzichtig verwijderen. Neem vervolgens contact op met je praktijk om een reparatieafspraak te plannen. Neem het ringetje mee naar de afspraak als je deze nog hebt.

Wat kan ik de eerste dagen eten nadat mijn beugel is geplaatst of als ik een dikkere draad door mijn beugel heb gekregen?

De eerste dagen nadat je beugel is geplaatst, maar ook als je beugel net is bijgesteld, kunnen je tanden en kiezen wat gevoelig zijn. Dit komt doordat de beugel zijn werk doet. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. We adviseren je om de eerste dagen zacht voedsel te eten, zoals soep, yoghurt en pasta. Je mag een pijnstiller nemen om de pijn wat te verminderen. Binnen een paar dagen is de pijn verdwenen, omdat je tanden (weer) gewend zijn aan de druk van de beugel.

Het elastiekje om mijn slotje is los geraakt.

Heb je een Chain (kettingelastiek) en is deze los? Neem dan contact op met je praktijk voor het maken van een reparatieafspraak. Als je binnen een paar dagen een controleafspraak hebt, hoef je hier niet over te bellen. Dan kun je dit aangeven tijdens de afspraak. In alle overige gevallen hoeft een losgeraakt elastiekje niet met spoed teruggeplaatst te worden. Tijdens je eerstvolgende controleafspraak plaatsen we een nieuw elastiekje terug. Als je last hebt van het elastiekje, mag je het voorzichtig loshalen.

De draad van mijn beugel is gebroken. Wat moet ik nu doen?

De metalen draad die door je slotjes loopt is nodig om je tanden en kiezen in beweging te krijgen en kan soms door spanning breken. Als je last heb van de gebroken draad, kun je een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum op het prikkende deel plaatsen. Maak vervolgens zo snel mogelijk een reparatieafspraak.

De draad die door mijn slotjesbeugel loopt prikt in mijn wang/tong/gehemelte. Wat moet ik nu doen?

Doordat je tanden en kiezen bewegen kan de draad die door de beugel loopt verschuiven en uitsteken. Je kunt het prikkende gedeelte het beste met een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum afdekken. Als de draad nog steeds irriteert, kun je proberen om deze om te buigen. Je mag het prikkende deel van de draad ook afknippen met een stevig nagelknippertje. Als dat niet lukt, neem (eventueel de volgende dag) telefonisch contact op met de praktijk om een afspraak te plannen voor het afknippen van het prikkende deel van de draad.

Mijn spalkje is los gegaan/gebroken. Wat moet ik nu doen?

Het spalkje zorgt ervoor dat je tanden mooi recht blijven staan. Om te voorkomen dat je tanden gaan verschuiven is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk een reparatieafspraak te plannen, bij voorkeur binnen 2 weken. We zetten het spalkje dan weer vast of we plaatsen een nieuwe. Als je een nachtbeugel hebt, draag die nu dan zoveel mogelijk tot aan de reparatieafspraak.

Ik heb een losse bracket/los slotje. Wat moet ik nu doen?

Een losse bracket kan irritaties aan je wangen of tong veroorzaken. Daarom kun je de losse bracket het beste afdekken met een bolletje was of een stukje suikervrije kauwgum. Draag in ieder geval geen elastieken meer om de losse bracket. Als de bracket helemaal loszit, mag je deze voorzichtig proberen te verwijderen. Neem bij een losse bracket altijd contact op met de praktijk voor het plannen van een reparatieafspraak. Ook als je binnenkort al een afspraak bij de praktijk hebt staan. Vermeld hierbij dat je een losse bracket hebt. De praktijk moet namelijk extra tijd plannen voor het plaatsen van een nieuw slotje.

Doet een beugel pijn?

Je tanden kunnen de eerste dagen nadat de beugel is geplaatst wat gevoelig zijn. Dit komt doordat de beugel druk uitoefent op je tanden en kiezen. Ook als je beugel net is bijgesteld of als je start met een nieuwe Invisalign-aligner moet je weer wennen aan de druk op je tanden. Als je er veel last van hebt, mag je een pijnstiller nemen. Na een paar dagen ben je gewend aan de druk van de beugel en heb je hier niet of nauwelijks last meer van.