Beugels Archives - Orthocenter

Stel hier je vraag

Meest gestelde Beugels vragen

Wat is de beste onzichtbare beugel?

De beste onzichtbare beugel is afhankelijk van je wensen en behoeften. In het eerste consult zal samen met een specialist van Orthocenter worden bepaald welke onzichtbare beugel het beste is voor jou.

Hoe krijg je een onzichtbare beugel?

Vooraf wordt er door de specialist van Orthocenter een gedetailleerde scan van je gebit gemaakt. Hiermee wordt een 3D-model gevormd en als basis gebruikt voor jouw persoonlijke beugelbehandeling. Over het algemeen duurt het een jaar, maar dit kan per individu verschillen.

Is een onzichtbare beugel geschikt voor volwassenen?

Een onzichtbare beugel is geschikt voor volwassenen vanaf 18 jaar, omdat vanaf deze leeftijd je kaak is uitgegroeid. Daarnaast is het afhankelijk van de staat van je gebit. Ontstoken tandvlees of extreme afwijkingen aan je gebit kunnen een onzichtbare beugel minder geschikt maken. De mogelijkheden kun je daarom het beste tijdens een consult met één van onze Orthocenter specialisten bespreken.

Ik krijg een spleetje tussen mijn tanden door het dragen van de beugel. Klopt dat?

Het kan gebeuren dat je een spleetje tussen je tanden krijgt. Hier hoef je je niet ongerust over te maken. Dit komt doordat de tanden en kiezen verschuiven langs de draad die door de brackets loopt. In de loop van de behandeling wordt het spleetje weer gesloten of het sluit zich vanzelf.

Heb je een Hyrax beugel, dan is het juist de bedoeling dat er een spleetje tussen je tanden komt omdat er veel ruimte gemaakt moet worden. Na de Hyrax beugel krijg je een vaste beugel. Deze sluit het spleetje weer.

Waarom krijg ik een spalkje achter mijn tanden als mijn beugel is verwijderd?

Als je tanden mooi recht staan is het natuurlijk belangrijk dat ze ook zo mooi recht blijven staan. Hiervoor gebruiken we vaak een spalkje. Een spalkje is een ijzeren draad die achter de voortanden wordt geplaatst. De draad loopt van hoektand tot hoektand en deze wordt vastgelijmd. Zo worden de tanden in de nieuwe stand gestabiliseerd. Het spalkje wordt in de meeste gevallen zowel in de boven- als de onderkaak geplaatst. Als je een diepe beet hebt is het niet mogelijk om een spalkje in de bovenkaak te plaatsen. Bij een diepe beet komen je ondertanden tegen de achterkant van de boventanden aan. Je zou het spalkje dan snel kapot bijten.

Ik heb geen elastieken meer. Wat moet ik nu doen?

Als je elastieken op zijn, kun je langs de praktijk gaan om een nieuw zakje op te halen. Ben je niet in de buurt van de praktijk, dan kun je telefonisch contact opnemen. De praktijk stuurt de elastiekjes per post naar je toe.

Hoe moet ik mijn elastieken dragen?

Van de praktijk heb je tijdens je afspraak instructie gekregen over het dragen van de elastieken. Ben je vergeten hoe je de elastieken moet dragen? Neem dan contact met op met jouw praktijk. Zij leggen het graag nog eens aan je uit!

Waarom krijg ik elastiekjes bij een slotjesbeugel?

De slotjes en de draden van een slotjesbeugel zorgen ervoor dat de tanden en kiezen netjes op elkaar komen te staan. Toch kan het gebeuren dat de kiezen met de slotjesbeugel alleen niet helemaal goed in elkaar passen. Daarom zijn elastieken nodig. Deze leveren de kracht die nodig is om je tanden of een groepje tanden te verplaatsen.

Hoelang duurt het plaatsen van een slotjesbeugel?

In de meeste gevallen plaatsen we de slotjesbeugel in twee stappen: eerst plaatsen we de slotjes in de bovenkaak en een aantal maanden later plaatsen we de slotjes in de onderkaak. Dit doen we zodat je rustig kunt wennen aan de beugel. Per kaak duurt het plaatsen van een slotjesbeugel gemiddeld 45 minuten. Besluit de praktijk om de slotjesbeugel op één dag zowel in de boven- als de onderkaak te plaatsen, dan duurt deze afspraak gemiddeld 1 uur en een kwartier.

Hoelang moet je een beugel dragen bij een overbeet?

Hoelang je een beugel moet dragen bij een overbeet is afhankelijk van je gebitsafwijking. De arts adviseert je hoelang je de beugel per dag moet dragen zodra deze is geplaatst. Het is voor de voortgang van de behandeling belangrijk dat je dit advies opvolgt. Draag je de beugel minder dan de behandelaar heeft voorgeschreven, dan kan de behandeling langer duren.

Welke beugel krijg ik als ik een overbeet heb?

Als je een overbeet hebt, staan je tanden in de bovenkaak verder naar voren dan je tanden in de onderkaak. Om ervoor te zorgen dat de boven- en de onderkaak in de juiste positie komen te staan, kunnen we verschillende beugels gebruiken om de groei van de kaak mee te stimuleren. Je hebt ze in verschillende vormen: blokbeugel, herbst, buitenboordbeugel of de pendulum. Na een van deze beugels krijg je vaak een vaste beugel.

Bij volwassenen met een overbeet kunnen we de groei van de kaak niet meer beïnvloeden. Het corrigeren van een overbeet is dan alleen mogelijk met een vaste beugel in combinatie met een kaakoperatie.

Hoe lang moet je een nachtbeugel (OIR) dragen?

Een nachtbeugel (OIR) zorgt ervoor dat de tanden stabiel in de rechte stand blijven staan. Nadat je beugel is verwijderd en de OIR is geplaatst, adviseert de behandelaar hoe vaak je de nachtbeugel moet dragen. Het is belangrijk dat je dit advies opvolgt om te voorkomen dat je tanden weer gaan verschuiven naar de oorspronkelijke stand.

Hoe maak ik een nachtbeugel schoon?

Je kunt de nachtbeugel het best ’s ochtends schoonmaken onder de koude kraan met wat handzeep. Als er na verloop van tijd witte aanslag op je nachtbeugel komt, kun je dit verwijderen met pure schoonmaakazijn. Leg de beugel hier een kwartiertje in. Vergeet de beugel daarna niet goed af te spoelen met koud water. In plaats van schoonmaakazijn kun je ook een reiniger voor het kunstgebit gebruiken, zoals Steradent.

Wat mag je niet eten met een slotjesbeugel?

Voor het verloop van je behandeling met een slotjesbeugel is het belangrijk dat je beugel heel blijft. Daarom is het belangrijk dat je met eten en drinken op de volgende dingen let:

• Bijt geen harde dingen af. Snijd een appel of een hard broodje bijvoorbeeld eerst in stukjes. Kluif ook niet aan botjes. Je kunt best nog spareribs of een kippenpoot eten, maar snijd het vlees van het mes af i.p.v. dat je het van het bot af eet.
• Bijt niet op harde dingen zoals nootjes, lolly’s, zuurtjes, etc.
• Eet geen kleverige dingen, zoals toffees, winegums, kauwgum en drop.
• Met een beugel mag je nog maar één keer per dag snoepen.
• Drink geen koolzuurhoudende dranken en drankjes met veel suiker erin, zoals Cola, Fanta, Fristi en Sprite. We raden je aan om thee en water te drinken.
• Open geen bidonnen met je tanden en bij niet op pennen.

Houd je hier geen rekening mee, dan is de kans groot dat je slotjes los komen te zitten of dat je gaatjes rondom je slotjes kunt krijgen.

Wat is het verschil tussen een blokjesbeugel en een slotjesbeugel?

Een blokjesbeugel en een slotjesbeugel zijn hetzelfde. Je kunt dus beide benamingen gebruiken.

Hoe houd ik mijn slotjesbeugel schoon?

Met een slotjesbeugel is het extra belangrijk om je tanden goed te poetsen. De kans op verkleuringen (witte vlekjes) en gaatjes is namelijk groter. Daarom moet je vaker en langer je tanden poetsen. Wij adviseren om 4 keer per dag je tanden te poetsen…

Welke soorten beugels bestaan er voor volwassenen?

Steeds meer volwassenen vinden de weg naar de orthodontist. Het loont ook om op latere leeftijd je tanden en kiezen recht te zetten. Volwassenen kunnen kiezen uit een behandeling met de reguliere metalen slotjesbeugel, met keramische (witte) brackets of voor een behandeling met Invisalign. Keramische brackets zijn wit van kleur en daardoor nauwelijks zichtbaar. Een behandeling met Invisalign bestaat uit een reeks ultradunne, doorzichtige hoesjes die je iedere twee weken vervangt.

Welke soorten beugels bestaan er voor kinderen?

Het is afhankelijk van het persoonlijk behandelplan welke beugel(s) een kind krijgt. In de eerste fase van de behandeling krijgen kinderen vaak een losse, uitneembare beugel. Een uitneembare beugel brengt de boven- en onderkaak in de juiste positie. Daarna worden de tanden en kiezen rechtgezet met een vaste slotjesbeugel. Zo’n vaste beugel duwt of trekt de tanden en kiezen in ongeveer 1 à 2 jaar in de juiste positie. In deze periode passen we de beugel regelmatig aan. In plaats van een slotjesbeugel kan een kind ook kiezen voor een haast onzichtbare beugel: Invisalign. Deze behandeling bestaat uit een reeks ultradunne, doorzichtige hoesjes die je iedere twee weken vervangt.