Een orthodontische behandeling wordt over het algemeen niet vergoed door de basisverzekering.

In slechts enkele bijzondere gevallen is er wel vanuit de basisverzekering een vergoeding: het gaat hierbij om aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige standsproblemen van kaken en tanden. Om voor vergoeding van dit soort behandelingen in aanmerking te komen, moet eerst toestemming worden gevraagd aan de zorgverzekeraar. Vaak is bij de behandeling van deze afwijkingen ook kaakchirurgie nodig.


Om de kosten van een orthodontische behandeling vergoed te krijgen, is het dus meestal noodzakelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Iedere zorgverzekeraar heeft één of meer aanvullende verzekeringen waar de vergoeding van de kosten van orthodontische behandelingen in zit. Er bestaan echter grote verschillen in wat er vergoed wordt per polis voor de aanvullende verzekering. Soms gaat het om een vast maximumbedrag per behandeling, bij andere polissen gaat het om een percentage van de kosten en weer andere zorgverzekeraars hebben aanvullende verzekeringen waarin alles vergoed wordt. Vaak is er een leeftijdsgrens, meestal van 18 jaar, soms van 22 jaar. Boven die leeftijd is de vergoeding soms ook mogelijk maar dit moet wel apart in de polisvoorwaarden genoemd worden.

Laat u door uw zorgverzekeraar goed voorlichten over de mogelijkheden van vergoeding van uw beugel en uw rechten. Echter, hoe u ook verzekerd bent, u blijft zelf verantwoordelijk voor de betaling van de facturen van Orthocenter.


Overzicht vergoedingen aanvullende verzekeringen

We hebben de aanvullende verzekeringen en de vergoedingen voor 2020 in twee overzichtelijke lijsten samengesteld: één voor patiënten tot 18 jaar en één voor patiënten vanaf 18 jaar. Voor het samenstellen van deze lijst zijn Independer, Zorgwijzer en de websites van de zorgverzekeraars als bronnen gebruikt. Aan deze vergoedingen en tarieven kunnen echter geen rechten worden ontleend. Neem voor de volledigheid altijd contact op met de zorgverzekeraar. 


Op Zorgwijzer.nl vind je een artikel met tips waar je op moet letten als je een zorgverzekering met vergoeding voor orthodontie wilt afsluiten.