Wij begrijpen dat het fijn is om vooraf een beeld te hebben van het kostenplaatje dat bij een beugelbehandeling komt kijken. Dit is echter lastig om van tevoren precies aan te geven. Dit hangt namelijk af van je gebitssituatie, het type beugel dat je krijgt, maar ook van de mondhygiëne en het juist dragen van de beugel. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de totale behandelduur. Een lange behandeling kost over het algemeen meer dan een behandeling van korte duur. Hieronder beschrijven we de gemiddelde tijdsduur en kosten van een orthodontiebehandeling.


Gemiddelde kosten en tijdsduur

Een orthodontiebehandeling duurt gemiddeld tussen de 2 en 3 jaar. De gemiddelde kosten van een behandeling liggen tussen de €2000 en € 3000 voor kinderen. Bij volwassenen ligt de prijs vaak tussen de €2000 en €4000, door de hogere interesse in esthetische beugels zoals witte brackets en Invisalign. Overigens hoeft een esthetische beugel niet per se veel meer te kosten dan de reguliere metalen brackets. Dit is geheel afhankelijk van het behandelplan.


Voor een behandeling met witte brackets betaal je per maand ongeveer € 10,- meer dan voor een behandeling met metalen brackets. En een behandeling met Invisalign kost over het algemeen nog iets meer.

Kortere behandelingen

Wanneer je een specifieke wenst hebt zoals het rechtzetten van enkele tanden, dan is het mogelijk om te kiezen voor een ‘compromisbehandeling’. Dit is een behandeling die de arts niet als eerste optie zou adviseren, aangezien onze artsen altijd voor het allerbeste resultaat willen gaan. Wanneer mogelijk en gewenst maakt een arts een voorstel voor een compromisbehandeling. Deze duurt in sommige gevallen een stuk korter.


Tarieven voor orthodontie

De tarieven van orthodontisten zijn in Nederland niet vrij, deze worden vastgelegd door de Nederlandse Zorg Autoriteit (de NZA). De prijzen van de beugels zelf kunnen wel variëren. Aangezien Orthocenter een grotere speler is, krijgen we meer korting op de beugels van de leveranciers. Deze korting wordt rechtstreeks aan de patiënt doorberekend. Klik hier voor een overzicht van de vastgestelde tarieven voor 2020.


Vergoedingen

Bij sommige zorgverzekeraars wordt een deel van de beugel vergoed als je een aanvullende zorgverzekering neemt. Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen voor orthodontie in 2020.