Retentiebeugels: soorten & verschillen | Orthocente

Retentiebeugels

Voordelen van een retentiebeugel

Een retentiebeugel heeft een aantal voordelen. We sommen graag de voordelen voor je op:

 1. Je tanden en kiezen zullen in de juiste positie blijven dankzij een retentiebeugel.
 2. Een retentiebeugel is over het algemeen niet direct zichtbaar, zoals bijvoorbeeld het spalkje achter de tanden of de retentieplaat.
 3. Een OIR beugel is een retentiebeugel die je alleen in de nacht hoeft te dragen. Zo kun je overdag zorgeloos je ding doen en in de nacht zorgt de OIR beugel ervoor dat je tanden op zijn plek blijven staan.

Retentiebeugels geschikt voor vrijwel iedereen

Een retentiebeugel is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Welke retentiebeugel uiteindelijk het meest effectief is voor jou, dat zal de arts van Orthocenter je het beste kunnen vertellen. Plan een consult bij een Orthocenter praktijk bij jou in de buurt om samen jouw wensen te bespreken. Op deze manier kan de arts een weloverwogen keuze maken welke retentiebeugel geschikt is voor jou.

Vragen over de retentiebeugels?

Natuurlijk begrijpen wij dat je veel vragen hebt waar je antwoord op wilt, voordat je besluit of je ook een retentiebeugel wilt. Vragen over bijvoorbeeld de kosten, vergoedingen en waar je nog meer rekening mee moet houden bij een retentiebeugel. De meest voorkomende vragen hebben we hieronder voor je opgesomd en beantwoordt.

Ben je al in behandeling bij ons? En heb je vragen over je huidige retentiebeugel? Denk bijvoorbeeld aan vragen als mijn spalkje zit los, mijn OIR beugel past niet meer goed of hoe kun je de retentieplaat het beste schoonmaken? Hiervoor verwijzen we je naar onze meest gestelde vragen pagina.

Wat is beter een spalk of nachtbeugel?

Het is per persoon verschillend wat de beste keuze is. Voor de een is een spalkje achter de tanden een betere keuze dan een nachtbeugel en andersom. Plan daarom altijd een consult in, zodat je samen met de specialist van Orthocenter kunt bepalen wat het meest effectief zal zijn.

Hoe werkt een retentiebeugel?

Tanden hebben van nature de neiging om na verloop van tijd weer terug te verplaatsen naar de oude positie. Om dat te voorkomen kun je gebruik maken van een retentiebeugel. Die zorgt voor het behoud van het resultaat dat door de beugel is behaald. Door controle te houden over de stand van de tanden en kiezen blijft jouw gebit eruit zien als het moment dat de beugel werd uitgenomen.

Wat is een retentiebeugel?

Een retentiebeugel is ter opvolging van de beugel. Zodra je tanden recht staan en de beugel verwijderd is, is het namelijk belangrijk dat je tanden in de juiste positie blijven staan. Hiervoor is een retentiebeugel het geschikte hulpmiddel.

Mijn spalkje is los gegaan/gebroken. Wat moet ik nu doen?

Het spalkje zorgt ervoor dat je tanden mooi recht blijven staan. Om te voorkomen dat je tanden gaan verschuiven is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk een reparatieafspraak te plannen, bij voorkeur binnen 2 weken. We zetten het spalkje dan weer vast of we plaatsen een nieuwe. Als je een nachtbeugel hebt, draag die nu dan zoveel mogelijk tot aan de reparatieafspraak.

Hoe lang moet je een nachtbeugel (OIR) dragen?

Een nachtbeugel (OIR) zorgt ervoor dat de tanden stabiel in de rechte stand blijven staan. Nadat je beugel is verwijderd en de OIR is geplaatst, adviseert de behandelaar hoe vaak je de nachtbeugel moet dragen. Het is belangrijk dat je dit advies opvolgt om te voorkomen dat je tanden weer gaan verschuiven naar de oorspronkelijke stand.

Orthocenter patient blij slotjesbeugel - Orthocenter.nl

Heb je een andere vraag?

Waar we het voor doen

vaste beugels slotjesbeugel - Orthocenter.nl

Evita van der Windt

“Ik heb nu bijna 2 jaar een beugel bij Orthocenter. Het gaat heel goed! Mijn tanden poetsen met mijn slotjesbeugel is soms lastig, maar daar geven de assistentes mij goede instructies over. De praktijk ziet er modern en schoon uit en de arts is heel aardig. Hij legt altijd duidelijk uit wat hij gaat doen.”

Review Xam Ruijten

Xam Ruijten

“Na 3 jaar ben ik klaar met mijn behandeling bij Orthocenter. Ik voel me altijd welkom in de praktijk. De assistentes leggen vooraf goed uit wat ze tijdens de afspraak gaan doen, ze zijn vriendelijk en ze vragen of alles goed gaat met de beugel. Ook word ik altijd op de afgesproken tijd geholpen.”

invisalign jacobine den hartog - Orthocenter.nl

Jacobine den Hertog

“Ik wilde zo snel en onopvallend mogelijk rechte tanden. Dat kon met Invisalign bij Orthocenter. Wat een geweldig systeem! Binnen een halfjaar had ik een mooi gebit. Ik voelde me prettig in de praktijk. De assistente complimenteerde mij elke keer over hoe snel het ging en hoe goed ik het deed. Dat gaf mij steeds een boost. Ik zou zo weer voor Orthocenter kiezen!”

review sara smit - Orthocenter.nl

Sarah Smit

“Mijn tandarts had mij naar Orthocenter verwezen. De arts en de assistentes zijn erg aardig en de afspraken gingen altijd snel. Na een jaar een slotjesbeugel te hebben gedragen was ik al klaar. Ik ben heel blij met het eindresultaat!”

Schrijf je in bij
één van onze praktijken

Schrijf je in voor een eerste consult

Dit kan uiteraard ook gewoon als je nog niet zeker weet of een beugel nodig is. De kosten voor deze afspraak bedragen 23,45 euro. Onze medewerkers nemen op werkdagen binnen 24 uur telefonisch contact met je op om een afspraak in te plannen voor een eerste consult. Wij bespreken dan ook wat je kunt verwachten van de eerste afspraak.

Let op: ben je ooit al eens in één van onze praktijken geweest? Neem dan contact op met de praktijk of vul het contactformulier in. 

Stap 1 - 4

Aan de slag met een mooie lach

Wil je een afspraak maken voor een eerste consult voor jezelf of voor je kind bij een van onze praktijken? Dit kan uiteraard ook gewoon als je nog niet zeker weet of een beugel nodig is. De kosten voor deze afspraak bedragen 23,45 euro.

Stap 3 - 4

Je contactgegevens

Stap 3a - 4

Je contactgegevens

Stap 4 - 4

Als laatste nog 2 vragen

  Bij welke praktijk wil je inschrijven?

  Gegevens ouder  Gegevens patiënt
  JaNee
  Vul hier je factuurgegevens in
  JaNee

  Schrijf je in voor een eerste consult orthocenter
  Schrijf je in voor een eerste consult orthocenter
  Schrijf je in voor een eerste consult orthocenter