Er bestaan verschillende soorten beugels om alle verschillende soorten afwijkingen aan tanden en kiezen te kunnen corrigeren. Beugels zijn onder te verdelen in uitneembare en vaste beugels. Welke beugel bij u of uw kind wordt aangemeten is afhankelijk van het behandelplan van de orthodontist.


Esthetische beugels
Natuurlijk kun je je beugel camoufleren, door te kiezen voor witte (keramische) brackets en witte of doorzichtig elastiekjes. Maar sinds enkele jaren is er een nieuwe trend uit Amerika overgewaaid:

Met dit vernieuwde concept dat sinds 2010 onder de verzekering valt, ziet niemand meer dat je een beugel draagt.
Lees meer... 


Vaste beugels

Bij een vaste beugel of slotjesbeugel worden op de kiezen en tanden slotjes vastgeplakt (ook wel brackets genoemd). Door de slotjes loopt een metalen draadje die de tanden en kiezen op de juiste plek zet.
Lees meer...

Uitneembare beugels
Een uitneembare beugel wordt niet vastgezet in de mond. U kunt hem dus altijd zelf in en uitdoen. Bijvoorbeeld vlak voor het eten of tijdens het sporten. Dit type wordt vooral in het geval van ‘overbeet’ gebruikt. Vaak gaat een uitneembare beugel vooraf aan een vaste beugel.


De blokbeugel is een losse beugel waar de onder- en boventanden tegelijk in kunnen bijten. Bij het praten of slikken wordt de onderkaak door de beugel naar voren geduwd. De buitenbeugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de eerste grote kiezen. Deze beugel wordt voor het grootste gedeelte gedurende de nacht gedragen. Lees meer... 


Retentie beugels

Een andere vorm van een vaste beugel is de retentiebeugel. Die bestaat meestal uit een metalen draad achter de tanden, die de tanden op de goede plek houdt, en voorkomt dat ze weer een ongewenste positie aannemen. Een retentiebeugel wordt na afloop van een behandelperiode geplaatst voor meerdere jaren.