Online beugelen, is dat verstandig? - Orthocenter

Online beugelen, is dat verstandig?

Het op afstand beugelen wordt steeds populairder, maar verstandig is het niet

Online beugelen, wat is dat precies?

Online beugelen oftewel, beugelen op afstand, duikt steeds vaker op in Nederland. De overgewaaide trend uit het buitenland houdt in dat er met een smartphone of een andere camera, thuis foto’s van het gebit worden gemaakt. Deze foto’s worden vervolgens doorgestuurd naar de orthodontist. De orthodontist bekijkt de foto’s en op basis van alleen deze foto’s wordt een beugel gemaakt. De beugel wordt naar de patiënt toe gestuurd en kan deze vervolgens thuis zelf plaatsen.

gebitsafdruk happen bovenkaak - Orthocenter.nl

Risico’s van het zelf beugelen

Maar hoe makkelijk en aantrekkelijk dit ook klinkt. Helaas zitten er ook nog behoorlijk veel risico’s aan deze manier van beugelen.

Een beugelbehandeling kan alleen gestart worden na deskundig onderzoek en een daarop volgend behandelplan. Aangezien de patiënt bij het online beugelen zelf foto’s opstuurt en aan de hand van deze foto’s een beugel wordt gemaakt, is er bij online beugelen geen deskundig onderzoek en zal de kwaliteit van de beugelbehandeling niet voorspelbaar zijn. Hierdoor bestaat er een grote kans op onomkeerbare schade aan het gebit.

Voor een succesvolle beugelbehandeling is altijd professionele begeleiding nodig. Zonder deze deskundige en fysieke begeleiding kan het eindresultaat van het gebit tegenvallen. Ook zal de opgelopen schade met behulp van een nieuwe behandeling moeten worden hersteld. Naast dat dit erg slecht is voor het gebit zal het ook veel extra kosten met zich meebrengen.

Wij adviseren daarom net als in het artikel van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, om voor een goede beoordeling van het gebit, betrouwbaar advies en de juiste begeleiding, altijd te kiezen voor een orthodontistenpraktijk.