Faq Test - Orthocenter

Mijn spalkje is los gegaan/gebroken. Wat moet ik nu doen?

Het spalkje zorgt ervoor dat je tanden mooi recht blijven staan. Om te voorkomen dat je tanden gaan verschuiven is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk een reparatieafspraak te plannen, bij voorkeur binnen 2 weken. We zetten het spalkje dan weer vast of we plaatsen een nieuwe. Als je een nachtbeugel hebt, draag die nu dan zoveel mogelijk tot aan de reparatieafspraak.

Kan ik een machtiging aanvragen zodat de behandeling volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering?

Voor een orthodontiebehandeling kun je niet zomaar een machtiging aanvragen waardoor de hele behandeling wordt vergoed. Alleen in zeer specifieke gevallen kan dit, zoals een aangeboren afwijking in het gezicht of ernstige standsproblemen van kaken en tanden. Om voor vergoeding van dit soort behandelingen in aanmerking te komen, moet je eerst toestemming vragen bij je zorgverzekeraar. Denk je hiervoor in aanmerking te komen? Dan adviseren wij je om contact op te nemen met je zorgverzekeraar over de manier waarop je hiervoor toestemming kunt vragen.

Het elastiekje om mijn slotje is los geraakt.

Heb je een Chain (kettingelastiek) en is deze los? Neem dan contact op met je praktijk voor het maken van een reparatieafspraak. Als je binnen een paar dagen een controleafspraak hebt, hoef je hier niet over te bellen. Dan kun je dit aangeven tijdens de afspraak. In alle overige gevallen hoeft een losgeraakt elastiekje niet met spoed teruggeplaatst te worden. Tijdens je eerstvolgende controleafspraak plaatsen we een nieuw elastiekje terug. Als je last hebt van het elastiekje, mag je het voorzichtig loshalen.

Heb ik een aanvullende verzekering nodig voor een orthodontiebehandeling of is een basisverzekering voldoende?

Een orthodontiebehandeling wordt over het algemeen niet vanuit de basisverzekering vergoed. Alleen bij zeer specifieke gevallen vergoedt de verzekeraar een behandeling vanuit de basisverzekering, zoals bij een aangeboren afwijking in het gezicht of ernstige standsproblemen van kaken en tanden.

Om de kosten van een orthodontiebehandeling (gedeeltelijk) vergoed te krijgen is het dus verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bijna iedere zorgverzekeraar heeft één of meer aanvullende verzekeringen die de orthodontiebehandeling gedeeltelijk of volledig vergoedt. Soms gaat het om een vast maximumbedrag per behandeling, bij andere polissen gaat het om een bepaald percentage van de kosten en weer andere zorgverzekeraars hebben aanvullende verzekeringen waarmee de behandeling volledig wordt vergoed. Neem voor de volledigheid altijd contact op met de zorgverzekeraar.