Een blokbeugel 

Een blokbeugel is een losse beugel waar de onder- en boventanden tegelijk in kunnen bijten. De beugel kunt u gemakkelijk in- en uitdoen. De orthodontist vertelt u hoe vaak en hoe de blokbeugel per dag gedragen moet worden.


Soorten blokbeugels (Activator, Twinblock)

Er bestaan verschillende soorten blokbeugels. Ze hebben in principe allemaal dezelfde werking, namelijk om de groei van de onderkaak te stimuleren, maar ze verschillen in uitvoering en mogelijkheden. Bij het praten of slikken wordt de onderkaak door de beugel naar voren geduwd. Zo wordt de beugel actief. In sommige gevallen kan de blokbeugel ook in combinatie met een buitenbeugel gedragen worden. Dit wordt dan vaak gedaan om de groei van de bovenkaak extra af te remmen. 


In de periode waarin u een activator beugel draagt is controle erg belangrijk. Dit gebeurt vaak eens in de zoveel weken. Uw orthodontist controleert dan de stand van uw kaken en stelt de blokbeugel bij.


Een buitenboordbeugel 

Een buitenboordbeugel (of headgear) is een uitneembare beugel. Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en verplaatst de eerste grote kiezen. Er wordt zo meer ruimte gemaakt, zodat de kiezen op de juiste plaats gezet kunnen worden.


Het dragen van een headgear

Het aantal uren dat de buitenbeugel gedragen moet worden verschilt. Vaak zal dat minimaal 16 uur zijn en dan met name ‘s nachts. Nadat de buitenboordbeugel geplaatst is, kunnen de kiezen waar de beugel aan bevestigd is de eerste dagen nog wat gevoelig zijn. Ook ontstaan er soms wat irritaties in de mond. Na enkele dagen heeft u hier echter geen last meer van en bent u gewend aan het dragen van de headgear.


Wilt u meer informatie over de uitneembare beugels? Neem dan contact op met een van de praktijken van Orthocenter.