Vooral in het begin kan het dragen van een beugel wat ongemak met zich meebrengen. Eten met een beugel kan soms wat lastig zijn en bepaalde dingen kunt u misschien helemaal niet eten. Ook kan de beugel pijn doen na het plaatsen.


Eten met een beugel

In principe kunt u alles eten met een beugel. Toch kan het bijten wat last geven als u de beugel pas hebt, of als hij net is bijgesteld. U bent dan geneigd vooral zachtere dingen te eten zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree. Een beugel went echter sneller als u zo gauw mogelijk gewoon eet. Bepaalde producten kunnen eigenlijk helemaal niet meer gegeten worden als u een beugel draagt. Dit zijn o.a. toffees en kauwgom. Het blijft plakken aan de beugels en de resten zijn lastig te verwijderen. Pinda’s en noten zijn vaak ook te hard. Als u een losse beugel draagt, kunt u deze natuurlijk verwijderen tijdens het eten. Vraag hiervoor instructie aan de behandelend arts.


Pijn bij het dragen van de beugel

Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. De eerste paar dagen nadat u de beugel hebt, kunnen tanden en kiezen echter gevoelig zijn. Uw gebit moet wennen aan het apparaat. Ook wanneer je een andere beugel krijgt, of wanneer de beugel wordt bijgesteld kun je soms wat last hebben. Mocht de pijn van de beugel erg zijn, dan kun je eventueel een lichte pijnstiller zoals paracetamol gebruiken. Als je last krijgt van uitstekende draadjes of puntjes, neem dan even contact op met je vestiging. Dan kan het draadje afgeknipt worden, of een wasbolletje er overheen geplakt worden.


Risico's van een beugel

Er zijn enkele (zeer kleine) risico's verbonden met een orthodontische behandeling. Het is van belang dat u weet om welke risico's dat gaat.

>> Lees meer...