Aandachtspunten
van een beugel
Voor een vlotte behandeling en het mooiste resultaat is het van belang om rekening te houden met enkele aandachtspunten als je een beugel laat plaatsen. Wat kun jij zelf doen en met welke (zeer kleine) risico’s moet je rekening houden?
Motivatie
Het verloop van de orthodontiebehandeling is afhankelijk van jouw motivatie en medewerking. Het is belangrijk dat afspraken worden nagekomen en dat de aanwijzingen en instructies van de behandelaar worden opgevolgd. Doe je dit niet, dan kan dit de behandelduur vertragen. Ook moet je voorzichtig omgaan met een beugel. Een kapotte beugel kan er ook voor zorgen dat de behandeling vertraging oploopt.
Duur van de behandeling
De behandelduur wordt door meerdere factoren bepaald: de ernst van het probleem, de lichaamsgroei en de hierboven genoemde motivatie. De uiteindelijke behandelduur ligt meestal dicht bij de geschatte tijd, maar kan hiervan afwijken. Dit kan komen door een onverwachte groei van de kaken, bepaalde gewoontes (tongpersen, e.d.), afwijkingen aan het tandvlees of andere problemen aan het gebit. Soms moet het oorspronkelijke behandelplan dan worden aangepast. Dit wordt altijd in samenspraak met jou gedaan. Als de behandeling langer duurt kunnen de kosten hoger uitvallen dan vooraf is ingeschat. Wanneer de kosten 15% hoger zijn dan de verwachte kosten ontvang je van ons een nieuwe kostenbegroting.
Resultaat van de behandeling
De orthodontiebehandeling wordt volgens het behandelplan uitgevoerd. Natuurlijk is een goed en mooi eindresultaat ons gezamenlijke doel. Omdat er onverwacht complicaties kunnen optreden kunnen wij niet garanderen dat het eindresultaat altijd aan je verwachting voldoet.
Samenwerking tandarts en andere specialisten
Als de tanden en kiezen qua vorm en grootte erg van elkaar verschillen of als er elementen ontbreken, is het soms niet mogelijk om de ruimtes tussen de tanden en kiezen alleen met een beugel te sluiten. In dat geval wordt er samengewerkt met uw tandarts of met andere specialisten. Zij kunnen deze tussenruimtes sluiten met eenvoudige uitbreidingen van vulmateriaal, kroon- en brugwerk en/of implantaten. De kosten hiervan staan los van de kosten voor de orthodontiebehandeling.
Terugval (relaps)
De tanden en kiezen kunnen nadat de beugel is verwijderd terugschuiven naar de oorspronkelijke stand. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Om dit de voorkomen worden er (retentie)draadjes achter de voortanden geplaatst zodra de beugel is verwijderd. Ook wordt er soms een nachtbeugel (OIR) voorgeschreven. Toch geeft dit geen volledige garantie. Sommige gewoontes als lipzuigen en een foute sliktechniek kunnen dit verschuivingsproces op gang brengen of versnellen. Ook een onverwachte, niet voorziene groei van de kaak kan ervoor zorgen dat de tanden en kiezen (sneller) terugschuiven naar de beginstand.
Goede mondhygiëne
Een goede mondhygiëne is belangrijk voor een voorspoedig verloop van de orthodontiebehandeling. Tijdens de beugelconsulten kunnen wij uw mondhygiëne niet grondig controleren. Onvoldoende mondhygiëne kan leiden tot witte plekjes (ontkalkingen) en zelfs gaatjes. Ook kan het tandvlees ontstoken raken. Hierdoor hebben de tanden en kiezen meer moeite om te verschuiven naar de juiste positie. Het risico op ontstoken tandvlees, witte plekjes en gaatjes is groter omdat een beugel makkelijk voedselresten vasthoudt. Daarnaast is het lastiger om je gebit schoon te houden wanneer je een beugel draagt.
Wortelresorptie
In sommige gevallen worden de tandwortels tijdens de orthodontiebehandeling korter. Dit noemen we resorptie. De oorzaak hiervan is onbekend. Bovendien is het niet te voorspellen óf en zo ja, wanneer het gebeurt. Sterk verkorte wortels hoeven geen gevaar te vormen voor de levensduur van een tand of kies. Slechts in enkele gevallen komt het voor dat er zoveel wortelverlies is dat de tand of kies loslaat. Als er resorptie wordt geconstateerd tijdens de orthodontiebehandeling kan de behandelaar adviseren om de behandeling tijdelijk te stoppen of om de apparatuur te verwijderen en de behandeling helemaal te stoppen.
Zenuwbeschadiging
Bij een tand of kies die door een ongeluk of door vergevorderd bederf aangedaan is, kan de tandzenuw beschadigd zijn. Dit is niet altijd te zien. Doordat de tanden en kiezen tijdens de orthodontiebehandeling verplaatst worden, is het mogelijk dat deze sluimerende ontsteking wordt geactiveerd. Een wortelkanaalbehandeling kan dan noodzakelijk zijn. De kosten hiervan staan los van de kosten voor de orthodontiebehandeling.
Parodontale aandoeningen
Bestaande parodontale aandoeningen (problemen met het tandvlees en de aanhechting van de tandwortel in het bot) moeten eerst door de tandarts of parodontoloog onder controle zijn voordat er met de orthodontiebehandeling kan worden gestart. Parodontale aandoeningen kunnen tijdens de orthodontiebehandeling ontstaan of toenemen. Meerdere factoren kunnen hierbij een rol spelen, maar een slechte mondhygiëne is vaak de grootste factor. Tijdens de orthodontiebehandeling moet het tandvlees iedere drie tot zes maanden door jouw tandarts of, wanneer dat geadviseerd wordt, door een parodontoloog gecontroleerd worden. Als de problemen ondanks deze controles aanhouden wordt de orthodontiebehandeling vroegtijdig gestopt.
Kaakgewrichtsklachten
Tijdens de orthodontiebehandeling kunnen veranderingen in de kaakgewrichten voor hoofdpijn of oorproblemen zorgen. De gezondheidstoestand van de kaakgewrichten wordt door veel factoren bepaald, waaronder eerder opgelopen verwondingen (klap tegen het hoofd of in het gezicht), artritis, erfelijke aanleg, ernstig tandenknarsen of klemmen, een instabiele beet en andere medische aandoeningen. Er kunnen tijdens de orthodontiebehandeling complicaties van het kaakgewricht optreden, maar de oorzaak daarvan is niet altijd te wijten aan de orthdontiebehandeling. Symptomen van kaakgewrichtsklachten, zoals pijn, knappende geluidjes en een moeilijk te openen en te sluiten mond moeten onmiddellijk bij de behandelaar gemeld worden. Het kan zijn dat de kaak dan door een medisch of tandheelkundige specialist moet worden behandeld.
Niet doorgekomen tanden
Tanden kunnen ingeklemd raken onder het bot of het tandvlees of komen niet natuurlijk door. Dit gebeurt meestal zonder aantoonbare reden en is over het algemeen niet te voorspellen. De keuze van de behandeling wordt bepaald door de specifieke omstandigheden en het belang van de ingeklemde tand. Zo kan er worden gekozen voor extractie, chirurgisch vrijleggen, chirurgisch transplanteren of een prothese. De bijbehorende kosten zijn niet inbegrepen bij de orthodontiebehandeling. Soms komt het voor dat een tand of kies vergroeid is met het kaakbot en niet verder wil bewegen. Dit noemen we ankylose. Ook een beugel kan hier helaas geen verandering in brengen. De tand of kies wordt in dat geval vaak als verloren beschouwd.
Mogelijke ongemakken
Delen van een beugel kunnen in hoogst uitzonderlijke gevallen per ongeluk ingeslikt worden of in de luchtpijp terechtkomen. Daarnaast kunnen gedeelten van het mondslijmvlies, de wangen, lippen of tong beschadigd of geïrriteerd raken als de beugel kapot is of losraakt. Ook beschadigen van buitenaf kunnen dit veroorzaken, zoals een bal in het gezicht of een ongeluk.
Verwijderen vaste apparatuur
Tijdens het verwijderen van de vaste beugel kan het tandglazuur op een tand, kies of restauratie (kroon, adhesief, veneer, etc.) beschadigd raken. Als een tand of restauratie beschadigd raakt moet deze eventueel door uw tandarts hersteld worden. De kosten hiervan staan los van de kosten voor de orthodontiebehandeling.
Verstandskiezen
Als de verstandskiezen groeien kan de stand van het gebit veranderen. Jouw behandelaar volgt de ontwikkeling van deze kiezen en bepaalt of en zo ja wanneer ze verwijderd moeten worden. Als je bent uitbehandeld volgt jouw tandarts de ontwikkeling van deze kiezen.
Allergieën
Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde bestanddelen van de orthodontische apparatuur. Eventueel wordt het behandelplan hierop aangepast of vervroegd afgebroken. In zeldzame gevallen moet de allergie voor tandheelkundige materialen medisch onderzocht worden.
Gezondheid
Wanneer je een koortslip (herpes simplex-infectie) op de dag van jouw afspraak hebt, kunnen wij jou niet behandelen. Een koortslip is erg besmettelijk en wij willen besmetting voor ieders veiligheid voorkomen. Informeer ons hier dus altijd voorafgaand aan jouw afspraak over. Gezondheidsproblemen met jouw botten, het bloed, het hormoonstelsel, maar ook medicijngebruik (met of zonder recept) kunnen invloed hebben op de orthodontiebehandeling. Zorg er daarom voor dat jouw behandelaar altijd op de hoogte is van veranderingen in jouw gezondheidssituatie.
Roken
Als je rookt heb je tijdens de orthodontiebehandeling meer kans op terugtrekkend tandvlees en een vertraagde verplaatsing van de tanden en kiezen. Houd daarom rekening met een mogelijk slechter eindresultaat.
Mogelijke alternatieven
Voor iedereen is een beugelbehandeling een vrijwillige keuze. Mogelijke behandelingsalternatieven worden altijd met je besproken. Een alternatief kan zijn om geen behandeling te laten uitvoeren. Je kunt ervoor kiezen jouw huidige gebitssituatie of die van jouw kind te accepteren zonder beugelcorrectie.
Handige informatie
Vind een Orthocenter bij jou in de buurt
Met bijna 50 moderne praktijken door heel Nederland zit er ongetwijfeld een Orthocenter bij jou in de buurt!
Waar we het voor doen
Evita van der Windt
“Ik heb nu bijna 2 jaar een beugel bij Orthocenter. Het gaat heel goed! Mijn tanden poetsen met mijn slotjesbeugel is soms lastig, maar daar geven de assistentes mij goede instructies over. De praktijk ziet er modern en schoon uit en de arts is heel aardig. Hij legt altijd duidelijk uit wat hij gaat doen.”
Xam Ruijten
“Na 3 jaar ben ik klaar met mijn behandeling bij Orthocenter. Ik voel me altijd welkom in de praktijk. De assistentes leggen vooraf goed uit wat ze tijdens de afspraak gaan doen, ze zijn vriendelijk en ze vragen of alles goed gaat met de beugel. Ook word ik altijd op de afgesproken tijd geholpen.”
Jacobine den Hertog
“Ik wilde zo snel en onopvallend mogelijk rechte tanden. Dat kon met Invisalign bij Orthocenter. Wat een geweldig systeem! Binnen een halfjaar had ik een mooi gebit. Ik voelde me prettig in de praktijk. De assistente complimenteerde mij elke keer over hoe snel het ging en hoe goed ik het deed. Dat gaf mij steeds een boost. Ik zou zo weer voor Orthocenter kiezen!”
Sarah Smit
“Mijn tandarts had mij naar Orthocenter verwezen. De arts en de assistentes zijn erg aardig en de afspraken gingen altijd snel. Na een jaar een slotjesbeugel te hebben gedragen was ik al klaar. Ik ben heel blij met het eindresultaat!”