Een orthodontiebehandeling | Hoe werkt het? | Orthocenter
Orthocenter Stapnummer 1

Eerste consult

Tijdens het eerste consult kijken we naar je gebit, de kaken en je gezicht. We bespreken jouw wensen en verwachtingen en je medische geschiedenis. Vervolgens nemen we in grote lijnen de mogelijkheden van een orthodontiebehandeling met je door.

Het kan zijn dat we tijdens het eerste consult adviseren om de behandeling niet direct te starten. De reden hiervan bij kinderen is dat nog niet alle tanden en kiezen zijn gewisseld. Bij volwassenen kan dit advies worden gegeven vanwege parodontale problemen, oftewel problemen met het tandvlees. Ook kan het zijn dat er eerst een of meerdere implantaten geplaatst moeten worden. Wanneer we adviseren om de behandeling wel direct te starten volgt een uitgebreid onderzoek.

Orthocenter Stapnummer 2

Uitgebreid onderzoek

Tijdens het eerste consult hebben we al een indruk gekregen van de stand van je gebit, de kaken en je gezicht en wat de mogelijkheden voor een orthodontiebehandeling voor jou zijn. Om precies te weten wat de mogelijkheden zijn, is uitgebreid onderzoek nodig. Hierbij maken we digitale foto’s, röntgenfoto’s en we nemen een afdruk van je gebit. Dit noemen we ook wel ‘happen’.

Aan de hand van de foto’s en de gebitsafdrukken stellen we een persoonlijk behandelplan op. Hierin beschrijven we welke stappen nodig zijn om je tanden, kiezen en eventueel je kaak in de juiste positie te zetten.

Orthocenter Stapnummer 3

Bespreken behandelplan

Als het persoonlijk behandelplan is opgesteld plannen we een afspraak met je in om dit te bespreken. We nemen de voor- en nadelen van de behandeling door en de eventuele alternatieven. Ook informeren we je via een kostenbegroting tijdens deze afspraak over de kosten die bij de behandeling komen kijken.

Heb je vragen over het opgestelde behandelplan of over de kosten? Aarzel dan niet om deze te stellen. Wij vinden het belangrijk dat alles duidelijk is voor de start van de behandeling. Nadat je de kostenbegroting hebt ondertekend plannen we een afspraak voor het plaatsen van de beugel. Ook informeren wij je tandarts over de stappen die genomen gaan worden.

Orthocenter Stapnummer 4

De behandeling

Bij kinderen bestaat de eerste fase vaak uit het in de juiste positie brengen van de boven- en de onderkaak. Dit doen we met behulp van een losse, uitneembare beugel of met een buitenboordbeugel. Daarna zetten we de tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar recht. Dit doen we meestal met een vaste beugel. Bij volwassenen kunnen we de positie van de kaken niet meer beïnvloeden en zetten we de tanden en kiezen alleen recht met een vaste beugel of met een reeks doorzichtige hoesjes van Invisalign.

Afhankelijk van de beugel(s) die je krijgt plannen we iedere maand een controleafspraak in om de voortgang van de behandeling te volgen en om de beugel bij te stellen. Na ongeveer 2 tot 3 jaar staan de tanden in de juiste positie.

Orthocenter Stapnummer 5

Beugel verwijderen & nazorg

Als de tanden en kiezen recht staan en de behandeling is afgerond, plannen we een afspraak voor het verwijderen van de beugel. Het is dan natuurlijk belangrijk dat de tanden en kiezen in de juiste stand blijven staan. Daarom plaatsen we een retentiebeugel. Afhankelijk van je gebit plaatsen een spalkje achter de voortanden in de onder- en de bovenkaak. Vaak plaatsen we ook een doorzichtig hoesje in de boven- en/of onderkaak. Deze beugel noemen we een OIR (orthodontic invisable retainer) en wordt ook wel een nachtbeugel genoemd. Daarna plannen we nog een aantal nacontroles om te controleren of de tanden mooi recht blijven staan. Dit noemen we de retentieperiode.

Benieuwd naar onze soorten beugels?

Vind een Orthocenter bij jou in de buurt

Met bijna 50 moderne praktijken door heel Nederland zit er ongetwijfeld een Orthocenter bij jou in de buurt!

Waar we het voor doen

vaste beugels slotjesbeugel - Orthocenter.nl

Evita van der Windt

“Ik heb nu bijna 2 jaar een beugel bij Orthocenter. Het gaat heel goed! Mijn tanden poetsen met mijn slotjesbeugel is soms lastig, maar daar geven de assistentes mij goede instructies over. De praktijk ziet er modern en schoon uit en de arts is heel aardig. Hij legt altijd duidelijk uit wat hij gaat doen.”

Review Xam Ruijten

Xam Ruijten

“Na 3 jaar ben ik klaar met mijn behandeling bij Orthocenter. Ik voel me altijd welkom in de praktijk. De assistentes leggen vooraf goed uit wat ze tijdens de afspraak gaan doen, ze zijn vriendelijk en ze vragen of alles goed gaat met de beugel. Ook word ik altijd op de afgesproken tijd geholpen.”

invisalign jacobine den hartog - Orthocenter.nl

Jacobine den Hertog

“Ik wilde zo snel en onopvallend mogelijk rechte tanden. Dat kon met Invisalign bij Orthocenter. Wat een geweldig systeem! Binnen een halfjaar had ik een mooi gebit. Ik voelde me prettig in de praktijk. De assistente complimenteerde mij elke keer over hoe snel het ging en hoe goed ik het deed. Dat gaf mij steeds een boost. Ik zou zo weer voor Orthocenter kiezen!”

review sara smit - Orthocenter.nl

Sarah Smit

“Mijn tandarts had mij naar Orthocenter verwezen. De arts en de assistentes zijn erg aardig en de afspraken gingen altijd snel. Na een jaar een slotjesbeugel te hebben gedragen was ik al klaar. Ik ben heel blij met het eindresultaat!”